Om ramsløg og et par opskrifter

   
RAMSLØG (Állium ursínum)

Ramsløg vokser i skovebunden. De første spæde skud dukker frem i januar og kan høstes frem til juni, hvorefter de bliver mere seje. Ramsløg blomstrer i maj.
Der er fundet spor af ramsløg (pollen) i kulturlag fra stenalderen og er meget tidligt knyttet til køkkenet i den danske bondekultur.

Ramsløgs vigtigste kendetegn er dens kraftige løgduft. 
Ramsløg kan forveksles med Liljekonval og høsttidsløs, der begge er giftige, men uden ramsløgs karakteristiske duft.  Er du i tvivl, så lad planten stå.

OPSKRIFTER MED RAMSLØG

Ramsløg-mayonnaise

En forfriskende fornyelse af mayonnaise. God i burgere, sandwich og salater. Fungerer fint til lys fisk fx torsk.

Det skal du bruge

  • 2 æggeblommer
  • 1 tsk sennep
  • Ca. 1 dl. Neutral olie fx solsikke- el- vindruekerneolie
  • Ca. 1½ dl. ramsløgsolie
  • 6 – 8 friske ramsløgblade
  • Saften fra ¼ – ½ citron

Sådan gør du

  • Sørg først for, at alle ingredienser har stuetemperatur, når mayonnaisen skal tilberedes, da den ellers kan skille.
  • Kom æggeblommer og sennep i en skål, som piskes indtil massen begynder, at tykne og skumme.
  • Hæld et par dråber neutral olie i, mens der fortsat piskes. Hæld yderligere lidt olie i. Derefter kan der hældes en tynd stråle olie i, mens der piskes.
  • Når der er hældt ca. 1 dl. neutral olie i, hældes ca. 1½ dl. ramsløgsolie i til sidst –  igen en tynd stråle af gangen.
  • Smag til og kom evt. lidt mere neutral, eller ramsløg olie i for den ønskede tykkelse af mayonnaisen.
  • Smag til med citronsaften, salt og peber.
  • Til sidst kommes frisk hakket ramsløg i mayonnaisen.
    Holdbarhed: 5-6 dage i køleskab.

***

Egholms ramsløgspesto

Pesto kan bruges til kød og salater, under en spegepølsemad eller for eksempel til ost.

Det skal du bruge

  • 200 gram solsikkekerner
  • 4 dl god smagsneutral olie
  • 100 gram ramsløgsblade
  • Salt

Sådan gør du

  • Blend blade, solsikkekerner, salt og lidt olie.
  • Tilsæt resten af olien lidt efter lidt til pestoen har den ønskede konsistens.
  • Hæld på rene, skoldede glas.
    Holdbarhed: Ca 14 dage i køleskab.

***