Mælkebøtte

   

Mælkebøtte / Løvetand / Taraxacum officinale

I disse solskinsfyldte maj uger folder mælkebøtten sig ud  i et sandt og overdådigt blomsterhav af gult på irgrønne  plæner, marker, enge og mellem brosten, fliser, i asfaltssprækker samt alle andre steder, hvor der hverken luges eller sprøjtes.

Udover plantens utrolige livskraft og dens evne til at trænge igennem den mindste sprække for at komme op i lyset og folde sig ud,  har mælkebøtten en række særlige kulinariske og sundhedsfremmende egenskaber.

KULINARISK
Flere steder i Europa bliver mælkebøtte dyrket som spiseplante.
I et af de større supermarkeders grøntafdeling så jeg forleden, at man kunne købe store flotte Dandelion-salatblade til omkring 25 kroner. Dandelion er det engelske navn for mælkebøtte. Det forlyder, at Prins Henrik i haven på Fredensborg fik sat sorte plasticspande over planterne i det tidlige forår, for at kunne høste fine lysegrønne mælkebøtteblade til sine salater foråret igennem.
Og netop nu kan man se den københavnske restaurant Peder Oxe annoncere efter køb af friske mælkebøtteblade.

Smag 
Plante og rødder har en bitter smag, der minder om både julesalat og rucola. Blomstens gule kronblade har en honningagtig og let nøddeagtig smag.
Lidt af bitterheden  mindskes ved tilberedning. Hvis du vil have dæmpet den bitre smag yderligere, kan du blancherer bladene kort i kogende vand tilsat en smule eddike, før du steger eller tilbereder dem videre.

Anvendelse
Små nye mælkebøtte skud bruges i salater. Bladene kan også bruges som og sammen med spinat. Bladene kan tørres og bruges i te

Blomsterknopper kan svitses i fedtstof og bruges som smagsgiver og vitamintilskud sammen med andre grøntsager. De kan syltes og brugs som capers.

De gulekronblade  fra blomsten (uden stængel eller grønt) kan bruges til mælkebøttesaftevand, til sirup fx sammen med rabarber og kommes i desserter, til en fin lysegul mælkebøttevin eller de kan tørres og bruges i te eller urtesalt sammen med andre planter og krydderurter.

Rødderne kan tørres og bruges til koffeinfri kaffeerstatning sammen med fx cikorierødder. Eller de kan koges og moses og bruges i brød.

Opbevaring
Opbevar mælkebøtteblade med et let fugtigt klæde i en lukket pose eller lufttæt kasse i grøntsagsskuffen i dit køleskab, så kan de holde sig friske i op til to uger.

Sundhed 
Mælkebøtten indeholder et væld af vitaminer og mineraler. Indholdet af A- og C-vitamin, jern, kalk, fosfor, kalium, kobber og magnesium er særligt højt.

MÆLKEBØTTE – VIDSTE DU DET??  

  • I Danmark findes mere end 200 forskellige småarter af mælkebøtter – på verdensplan er der registreret 2000 forskellige.
  • Ingen anden blomst i den danske flora har så mange kaldenavne som mælkebøtte: Vorherres solblomst,  munkekrone, havekål, præstekrone, munkehat, hundetand, fransk salat, svinekål, loppeurt, luseblomst, troldkoneblomst, fandens sugepatte, løvetand, koblomme, troldkællingemælk, troldemælk, harekål, løvetunge, svensk rose  og fandens mælkebøtte er bare et håndplukket udvalg af de mange betegnelser.
  • Løvetand kommer fra gammelfransk ‘dent-de-lion’, der direkt oversat betyder ‘tand-af-løve’ og henviser til plantens ‘tandede’ grønne blade.