Stemningsbilleder fra sensommersanketur i Elverdamsdalen v. Tadre Mølle

Sensommersanketur i Elverdamsdalen
v. Tadre Mølle

Der blev i den grad sat fokus på de vilde urter og deres muligheder i et moderne, kreativt køkken på Yduns sensommer-sanketur i september.

Alle sanser blev taget i brug  på turen, hvor der blev duftet og smagt på planter, lavet urtesalt, serveret udsøgt bålmad i luksusudgave, fortalt fabler og historier fra svundne tider og givet tips og tricks videre om, hvordan førende københavnske kokke bruger naturens råvarer i deres madlavning.

Her er lidt stemningsbilleder og plante-tips fra dagen:

Brændenælden var en af de planter, som de fleste kender til og godt ved er spiselig. Dens frø regnes til de nye  ’super food’, kaldes Nordens for quinoa på grund af de mange gode indholdsstoffer og smager lidt a la popkorn, når de ristes. Mikkel har altid en pose med friske blade i sit køleskab.

Fuglegræs smager mildt, af ærteskud og frisk græs. Det er en af de vilde urter, som gennem sommeren har været hot på flere københavnske restauranter. Den er fin frisk som pynt, fyld i salater, blendet eller pureret.

 

Man kan stort set bruge det hele fra hvidtjørn. Blomsterne kan bruges lige som hyldens til saft. Og af de smukke røde bær kan man lave en fortrinlig ketchup, de kan bruges i snaps og te.

 

 

 

Det kunne ligne oliven, og de smager i den retning. Men de fermenterede og saltede grønne mirabeller, der nærmest er blevet til en af Gunnars signatur-delikatesser har nu deres egne og meget fine smag.

 

Kombucha brygget på gråbynke, grøn te med citrus, økologisk rørsukker og et strejf af habanero til at give varme, var en delikat og alkoholfri forfriskning, der blev serveret med hjemmebagt knækbrød blandt andet med tapanade af mirabeller, ande og kalvepate med syltet granskud, fransk sylte af egen gris pyntet med marinerede rønnebær.

 

 Der blev arbejdet koncentreret i fremstilling af urtesalt, hvor friske brændenælder, gråbynke og blomsterblade fra cikorie indgik i blandingen, som deltagerne fik med hjem.

 

 

 

 

 

Pandekager bagt efter islandsk opskrift med bærkompot og victoriablommer syltet i Lillet og mjød var en klar og sød favorit blandt deltagerne.

 

 

Der blev også tid til de gode historier om og fra området ved Elverdamsdalen og Tadre Mølle, der er den sidste af de 13 vandmøller, hvorfra den ældste kan dateres tilbage til 1100-tallet.

 

 

De 23 deltagere var i godt og yderst fagligt kompetent selskab med blandt andre:

Mikkel-Lau Mikkelsen fra Byhøst, der siden 2011 har arbejdet med innovation og vild mad i alle afskygninger. Mikkel guidede sanketuren rundt i området og delte ud af sin omfattende viden fra mange års professionelt virke inden for sankning i den spiselige natur og sit samarbejde med kokke fra restauranter som bl.a. Noma, der bruger de vilde råvarer i deres køkken.

 

 

Gunnar Páll Gunnarsson, islandsk-dansk kok, fra Allerslev, der har en særlig passion for unikt, kreativt madhåndværk, natur og økologi. Gunnar havde forberedt et udsøgt måltid baseret på lokale råvarer, vilde urter og årstidens frugter, hvor alt var lavet fra bunden og fik den sidste finish over bålet.

 

 

Hans Jørgen Lych Larsen, formand for Lejre Turistforening, som har en omfattende historisk viden og godt kendskab til sagn og skrøner fra egnen. Da deltagerne var bænket om bålet fortalte Hans Jørgen et par af de gamle sang, gav et godt indblik i områdets tilblivelse under istiden og tips til gode udflugtsmål i området.

 

Vi takker for godt selskab og en dejlig dag
Nina Højfeldt Lentz, Kirsten Løffler Reich
YDUNS