Efterårs-skovtur i Boserup Skov

På efterårs-skovtur i Boserup Skov

I selskab med Jørn Kofod, formand for ‘Foreningen til Svampekundskabens Fremme’ på Sjælland, uddannet biolog og en erfaren svampejæger, var 30 deltagere med Yduns på tur i Boserup Skov ved Roskilde den 15 oktober 2017. En perfekt start på efterårsferien.

      Foto: Kirsten Løffler Reich                

Skovbunden vrimlede med svampe. Her er billeder fra noget af det vi fandt. Blandt fundene var bl.a. en stor, flot Karl Johan og den meget sjældne koralpigsvamp. Der blev også fundet tudser, snegle, biller, agern m.v. i skovbunden.

          

Til frokost fik vi svampesuppe, snobrød og hjemmebagte boller med safran og nældefrø. Cider fra Olsens og økologisk hyldeblomstsaft slukkede tørsten. Der blev quizzet på paratviden og ved bålet læste Kirsten højt fra “Danske Folkeeventyr”.

Billeder af nogle af de spiselige svampe vi fandt på turen

STOR LØGHAT
Vokser i bøgeskov. Er beige eller hudfarvet med en op til 15 cm høj stok, der er sej og sort. Svampen har en stærk smag og lugt af hvidløg. Den er anvendelig tørret og stødt som krydderi og smagsgiver. Der er ikke nogen umiddelbare forvekslinger med giftige svampe. Læs mere.

KRYSTAL-STØVBOLD
En lille hvid svamp, der vokser i løv og nåleskov. Bliver op til 8 cm høj. Den er spiselig, så længe den er helt hvid indeni, men den har ikke en udpræget god smag og derfor kan man med fordel blande den med andre spisesvampe. Læs mere

KARL JOHAN
Regnes af mange for at være en af vore fineste spisesvampe. Kødet i både hat og stok er næsten rent hvidt og ændrer ikke farve, når svampen gennemskæres. Smagen er mild og svampen har en nøddeagtig duft. Den kan forveksles med galderørhat, der er meget bitter i smagen, og har brunt net under hatten . Læs mere.

Tips – tilberedning af svampe 

Stegte svampe
Svampe kommes på en kold pande og lad dem varme op med panden. Svampenes naturlig indhold af vand trækker da ud og først når alt dette vand er fordampet, kan man tilsætte fedtstof og stege svampene færdig. Brug stegte svampe som tilbehør, i salater eller spis med godt ristet brød.

Frysning
Rensede svampe kan fryses uden forudgående tilberedning, så kan de holde sig i årevis. Steger man svampene, inden frysning fylder de mindre, men fedtstoffet fra stegningen nedsætter holdbarheden til ca. 3 måneder.

Få inspiration til mad med svampe

  • Vild Mad – en virkelig god app og hjemmeside med opskrifter og guide til spiselige planter, urter og svampe fra den vilde natur – se Vild Mad om svampe
  • Samvirke – 20 opskrifter med svampe fra Samvirke
  • Aarstiderne – 80 opskrifter med svampe